Werkwijze

 

Kennis maken
Tijdens een eerste gesprek maken we kennis met elkaar en leg ik uit hoe het vastleggen van je levensverhaal in zijn werk gaat. We bespreken welke onderwerpen jij tijdens de interviews aan de orde wilt laten komen en verdere wensen voor het boek. Ook bekijken we of je voldoende beeldmateriaal hebt of dat wellicht nog een portretfoto gemaakt moet worden. Na afloop van het eerste gesprek kan jij aangeven of ik de schrijfster ben die je zoekt. Ik werk met een team van mensen, wellicht past een collega goed bij deze opdracht.

Opzet
Als jij verder wilt met Leeftekens, maak ik een opzet voor het maken van het levensverhaal. Daarin worden jouw wensen vastgelegd, de globale inhoud van het boek, de data en plaatsen van de interviews, de kosten van het totale project, het aantal te drukken boeken en de opleveringsdatum.

Interviews
Met jaren werkervaring als journalist bij Dagblad De Gelderlander en schrijfster van meerdere levensverhalen en boeken, kan ik mij een ervaren schrijfster noemen. We spreken af op een voor jou prettige plek, ik luister, stel vragen en maak aantekeningen, zodat ik zoveel mogelijk je eigen woorden kan gebruiken voor het verhaal. De interviews kunnen bij je thuis aan de keukentafel afgenomen worden, maar ook op een neutrale locatie. Misschien in je favoriete restaurant? Of al wandelend door een gebied waar jij vaak komt? Sommige mensen hebben zelf al veel op papier staan. Dat kan ook zeker als basis dienen voor een boek.

Schrijven
Nadat ik de gesprekken met je gevoerd heb, ga ik schrijven. Jij krijgt de tekst van je levensverhaal toegestuurd zodat je deze kunt aanvullen of veranderen. De gewenste aanpassingen verwerk ik.

Foto’s/illustraties
Foto’s en illustraties brengen het boek  tot leven. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek wordt besproken welk beeldmateriaal voor handen is. Oude foto’s kunnen ook opgenomen worden, mits deze ingescand zijn. Ook een handgeschreven brief of een kindertekening kan een plek krijgen in het boek, of een geboorte- of trouwkaart. Voor een passende portretfoto voor bijvoorbeeld de omslag van het boek kan ik een professionele fotograaf regelen.

Vormgeving
Ik werk samen met een ervaren en professionele ontwerper, Maurice Hampsink, van Studio 149 in Arnhem. Hij krijgt van mij de definitieve teksten, foto’s en illustraties. Hij geeft het boek vorm op een manier die recht doet aan de persoon en het verhaal. Als hij klaar is, krijg je de eerste digitale versie van het boek. Een spannend moment, omdat dan je levensverhaal opeens een verhaal is geworden dat ook leesbaar is voor anderen. Je kan eventuele gewenste veranderingen in de vormgeving doorgeven. Die passen we aan.

Levering boek
De levertijd van het boek met je levensverhaal is maximaal vijf maanden na het eerste interview. Na goedkeuring van de proefdruk onderhoud ik de contacten met de drukkerij. Jij krijgt een exemplaar van je boek, maar je kunt zoveel exemplaren bestellen als je wilt.

 Mail voor meer informatie